oznake gume

EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti svake gume i njezinom utjecaju na okoliš. Pomaže pri usporedbi guma s obzirom na prianjanje na vlažnim podlogama, učinkovitu potrošnju goriva i buku.

 

Učinkovita potrošnja goriva

eu oznake guma

20% potrošnje goriva povezano je s otporom kotrljanju vaših guma. To je otpor koji guma stvara kad dotakne podlogu. Guma koja se lako kotrlja troši manje goriva jer se manje energije troši na trenje i toplinu.

Učinkovita potrošnja goriva ocjenjuje se u 7 različitih kategorija, počevši od A (kategorija s najučinkovitijom potrošnjom goriva) do G (kategorija s najmanje učinkovitom potrošnjom goriva). Kategorija D ne koristi se za putnička vozila.

Za optimalnu potrošnju goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Svaki proizvođač automobila ima tablicu s preporukom za veličinu guma i tlak ovisno o opterećenju automobila. Treba voditi računa i o tome da se pritisak u gumama prednje i zadnje osovine može razlikovati.

oznaka guma audi

Primjer tablice koja se uglavnom nalazi s unutrašnje strane vrata ili na vratima spremnika za gorivo.

Preporučena vrijednost pritiska nije navedena na gumi. Na gumi se nalazi samo maksimalna vrijednost na koju guma može biti napuhana. Manji tlak zraka u gumama povećava otpor kotrljanju i utječe na učinkovitost prianjanja na vlažnim podlogama. Težina vozila i vaš osobni stil vožnje također su značajan čimbenik. Energetski učinkovita vožnja ili „eko vožnja“ može značajno smanjiti potrošnju goriva.

 

Prianjanje na vlažnim podlogama

oznaka guma

Prilikom kupovine novih guma važno je razmotriti prianjanje na vlažnim podlogama. EU ocjena se određuje mjerenjem zaustavnog puta guma na vlažnim površinama.

Prianjanje na vlažnim podlogama ocjenjuje se od A (kategorija s najkraćim zaustavnim putom) do F (kategorija s najdužim zaustavnim putom).

Ocjene D i G ne koriste se za putničke automobile.

U opasnoj situaciji i nekoliko metara može činiti razliku. U putničkom vozilu koje koči punom snagom pri 80 km/h, komplet guma s ocjenom A imat će zaustavni put 18 metara kraći od kompleta guma s ocjenom F.*

Napomena: uvijek poštujte preporučene zaustavne putove dok vozite.

*Izmjereno u skladu s metodama ispitivanja navedenim u Uredbi EZ 1222/2009. Putovi zaustavljanja mogu varirati ovisno o uvjetima na cesti i utjecaju drugih čimbenika.

 

Buka izvana

Gume stvaraju dio buke koju proizvodi vaše vozilo pri kretanju. Kupnjom guma s dobrom ocjenom buke smanjit ćete utjecaj svoje vožnje na okoliš.

Razina buke guma izvana prikazana je u decibelima. Ikone zvučnog vala prikazuju je li buka gume ispod najavljenih europskih ograničenja ili iznad njih.

1 crni val: tihe gume (3 dB ili više ispod najavljenog europskog ograničenja)
2 crna vala: umjereno tihe (između najavljenih europskih ograničenja i 3 dB ispod ograničenja)
3 crna vala: bučne gume (iznad najavljenih europskih ograničenja).

U našoj ponudi guma možete pronaći velik izbor za sve tipove vozila, pogledajte više na sljedećem linku.