Iz godine u godinu, popularnost cjelogodišnjih guma raste. Poznate i pod nazivima gume za 4 sezone ili univerzalne gume, kombiniraju značajke i ljetnih i zimskih guma, nudeći dobro prianjanje i vijek trajanja bez obzira na godišnje doba. Upravo zato, na bočnoj strani nose simbol za promjenjive zimske uvjete: tri polja sa pahuljicom, suncem i kišnim oblakom.

Zahvaljujući kombinaciji ljetnih i zimskih guma, cjelogodišnje gume koriste najčešći i najširi mogući raspon temperatura. Sadrže smjesu koja se može nositi sa širokim temperaturnim rasponom, a njihov gazni sloj predstavlja kompromis između dobrog prianjanja na snijegu i blatu kao i na suhom asfaltu.

Prednosti

Cjelogodišnje gume obično su skuplje od ljetnih ili zimskih iz razloga što su troškovi izrade tih guma veći. No ipak, u konačnici je kupovina samo jednog seta guma svakako jeftinija od kupovine dva sezonska seta. Istodobno, to štedi novac i vrijeme utrošeno na odlazak vulkanizeru na izmjenu guma.

Također, s obzirom na to da izmjena guma po sezoni nije potrebna, nema potrebe za skladištenjem drugog seta guma u garaži, podrumu ili pak hotelu za gume.

Cjelogodišnje gume često imaju manji otpor kotrljanja u usporedbi s zimskim gumama, što može rezultirati manjom potrošnjom goriva. Ovo je važno za vozače koji žele smanjiti troškove goriva, ali i istovremeno zadržati sigurnost i pouzdanost na cesti.

Cjelogodišnje gume

 

Nedostaci

Važno je napomenuti da, iako cjelogodišnje gume nude mnoge prednosti, one možda nisu optimalno rješenje za sve uvjete vožnje. U ekstremno hladnim ili snježnim područjima, zimske gume su ipak najbolja opcija za maksimalnu sigurnost i prianjanje. Također, ljeti neće pružati svojstva na vrućem asfaltu kao namjenske ljetne gume.

Lošije će raditi u snažnim i teškim automobilima, dok će u mnogim slučajevima problem biti i pronalaženje ispravne veličine gume. Najčešće su dostupne u uskom rasponu popularnih veličina, npr. 195/65 R15 ili 205/55 R16.

Kad kupiti cjelogodišnje gume?

S obzirom na podneblje u kojem se nalazimo i klimatske promjene koje su nam u nekoliko posljednjih godina donijele tople zime bez puno padalina, Hrvatska postaje sve bolje područje za korištenje cjelogodišnjih guma.

Za vozače koji tijekom godine rade malu kilometražu, do 25 000 km, imaju automobil s manje konjskih snaga te koriste samo uređene i ne oštećene ceste, cjelogodišnje gume su odličan izbor.

Kada se sve uzme u obzir, cjelogodišnje gume predstavljaju praktično rješenje za mnoge vozače, posebno u regijama s blagom klimom poput Hrvatske. Međutim, važno je biti svjestan njihovih prednosti i nedostataka te prilagoditi svoj odabir guma vlastitim potrebama i uvjetima vožnje.

Veliki izbor cjelogodišnjih guma proizvođača Sava, Continental, Goodyear, Michelin možete pronaći na našem webshopu.

Skladište guma

Ne zaboravite posjetiti vulkanizera!

Iako se čini da odabirom cjelogodišnjih guma vlasnik vozila nema potrebe za odlaskom u vulkanizerski servis, to je daleko od istine. Možda nema potrebe za redovitom izmjenom guma, no važno je redovito provjeravati stanje guma odnosno ravnomjerno trošenje profila te potencijalne posjekotine, ureze ili mjehuriće koji se nalaze na bočnim stranama gume.

Također, potrebno je provjeriti stanje ovjesa i geometriju kotača nakon postavljanja novih cjelogodišnjih guma, a naknadno i pratiti ima li potrebe za balansiranjem kotača. Neravnomjerno trošenje guma može dovesti do primjetnog trošenja guma što skraćuje njihov životni vijek te također utječe na sigurnost na cesti.

Obratite nam se s povjerenjem ili nas pronađite na adresi Drinska 89 u Osijeku!