Prianjanje i kontakt s površinom uvijek je aktualna tema, zbog izuzetno velikog značaja za sigurnost u prometu. Stupanj sigurnosti ovisi od uzorka gume, stanja vozila i iznad svega o vremenskim uvjetima na koje mi kao vozači ne možemo utjecati.

 

Postoje tri različita stanja:

 

  • Suha cesta
  • Vlažna/mokra cesta
  • Cesta prekrivena snijegom ili ledom

 

 

Za suhe puteve najbolje su polu – glatke gume s nekoliko potrebnih utora na gazećoj površini, jer što je guma šira, to je veća kontaktna površina, a samim tim je bolje prianjanje gume za cestu.

Za mokre i vlažne ceste

Za mokre i vlažne ceste, najbitnija je sposobnost gume da istisne vodu između puta i gazeće površine. Ovim se izbjegava akvaplaning. Mnogi utori i lamele služe upravo toj svrsi. Uzorci u obliku strijele i slova V najefikasniji su u ovakvim situacijama.

S druge strane, gume s usmjerenim šarama manje prianjaju na mokroj podlozi, a ovo se posebno može primijetiti tijekom brze vožnje u krivinama. U usporedbi s gumama s asimetričnim šarama, gume sa simetričnim šarama imaju otvorenije bokove. To, naravno, povećava sposobnost odvođenja vode s gazećeg sloja.

 

Dubina šare također je faktor koji utječe na vožnju po kišnom vremenu. Što je šara dublja, veću količinu vode moguće je odvesti s gazećeg sloja, čime se smanjuje rizik od akvaplaninga. Kočenje na vlažnoj podlozi također ovisi o dubini šare. Kada je dubina šare 6,7 mm, zaustavni put pri brzini od 100 km/h kraći je od 29 metara, dok je s gumama čije su šare pliće od 1,6 mm, ovaj put duži za 44%.

Za ceste prekrivene snijegom i ledom

Za mnoge nezgode koje se događaju svake godine tijekom zimske sezone, odgovoran je snijeg. Kada se temperatura spusti ispod 7° C, preporučuje se zamjena ljetnih guma zimskim. U ekstremnim situacijama preporučuju se lanci za snijeg.

Zimske gume imaju veći broj dubokih kanala i mnogobrojne lamele na svom dizajnu. Ovakav izgled osigurava bolje prianjanje i kontakt s površinom.

Prednosti – Posebno dizajnirane zimske gume omogućavaju dobro prianjanje u zimskim uvjetima i sprječavaju proklizavanje što je izrazito bitno u zimskim uvjetima vožnje.

Dragi naši vozači, želimo vas uputiti u ove važne informacije potrebne za planiranje promjene ljetnih guma u zimske već danas! Ne samo da će značajno povećati Vašu sigurnost na cesti već ćete moći uživati u zvuku vašeg ljubimca u skladu sa zakonom i propisima. Kako bismo vam olakšali proces prelaska s ljetnih na zimske gume, priredili smo sjajnu i pristupačnu ponudu zimskih guma koja je dostupna klikom na link. Želimo Vam omogućiti kompletnu i vrhunsku uslugu, stoga smo povrh ove sjajne akcije zimskih guma za vas potpuno besplatno omogućili demontažu, balansiranje i montažu te dodatke tubeless ventile i PVC vrećice. Za sve dodatne upite i nedoumice, dostupni smo Vam na broj telefona +385 (0)31/274-970 ili na email info@gumi-major.hr