Kao najsuvremenije opremljen servis u regiji, osim što osjećamo dužnost pružiti Vam najbolju uslugu i ponudu guma, također od velike važnosti nam je educirati Vas o faktorima koji utječu na osobnu sigurnost, ali i sigurnost svih sudionika u prometu.

Svjedoci smo sve učestalijih vremenskih promjena koje nam donose hladnoću i vlažnost u zraku i na samoj cesti. Ove promjene svojevrsna su opasnost za Vas i limenog ljubimca na 4 kotača a posebice za one koji nisu upućeni u zanimljive činjenice spomenute u ostatku teksta. Ukoliko još niste razmišljali o zamjeni ljetnih guma zimskima, ovaj blog post će biti od izuzetne važnosti.

Možda ste već negdje čuli izraz da je vožnja s ljetnim gumama za vrijeme zimskih uvjeta čista lutrija na kotačima!? Zašto je to baš tako?

Osnovna razlika između ljetnih i zimskih guma je u broju sadržanih utora te samoj smjesi od koje je
izrađena. Ovo su faktori koji utječu na ponašanje gume u odnosu na tlo. Konkretno, pri 7 stupnjeva Celzijusa, ljetne gume lošije prianjaju za podlogu gubeći elastičnost što utječe na produljenje zaustavnog puta. Kod temperature od minus 10 stupnjeva pri brzini od 60 km/h dužina zaustavnog puta za ljetne gume iznosi 55 metara dok za zimske gume čak 11 metara manje – 44 metara. Upravo razlika u zaustavnom putu nerijetko igra veliku ulogu u po život opasnim situacijama u prometu. Sigurno ste već i sami primijetili kako jutarnje temperature sve češće padaju ispod 7 stupnjeva Celzijusa te da je promjena guma zbog vlastite sigurnosti od iznimne važnosti.

Kako bi nesavjesne vozače donekle doveo u red po pitanju sigurnosti vezane uz automobilske gume zakonodavac je Zakonom regulirao termine. U Republici Hrvatskoj je zimska oprema obvezna od 15.11. tekuće godine pa do 15.04. sljedeće godine i to na zimskim dionicama javnih cesta za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete.

Članak 104.  Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) za motorna vozila M i N kategorije čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3,5 tona podrazumijeva se:

četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zato vozači oprez! Ukoliko vas policija zatekne na dijelu ceste gdje se izričito zahtjeva korištenje zimskih guma bit ćete isključeni iz prometa te platiti kaznu u iznosu od 700kn.

Za sve vas, drage vozače koji se planirate uputiti u obližnje i europske zemlje primite na znanje da se zakoni po pitanju zimske opreme razlikuju. U određenim zemljama obveza zimske opreme odnosi se na prethodno definirani datumski period, dok kod drugih za vremenski period kada su proglašeni zimski uvjeti na cesti. U pojedinim zemljama potrebno je imati četiri zimske gume, a u drugima 4 ljetne u kombinaciji s lancima.

U Sloveniji je obvezna uporaba zimske opreme važeća od 15.11. do 15.03. bez obzira na zimske uvjete. Potrebna oprema podrazumijeva 4 zimske gume, s oznakom M+S ili da su obilježene sa snježnom pahuljicom, s minimalnom dubinom profila 3 mm ili pak 4 ljetne gume s jednakom dubinom profila od 3 mm te s lancima za snijeg za pogonske kotače.

U Srbiji se u razdoblju od 01.11 do 01.04 zahtjeva opremljenost s četiri zimske gume ako je na kolniku snijeg, poledica ili led. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od 4 mm.
Zimski pneumatici nisu obvezni ukoliko tijekom zimske sezone nema snijega i leda na kolniku. Izvan razdoblja od 01.11. do 01.04. vozila smiju biti opremljena zimskom opremom.

U Bosni i Hercegovini od 15.11 do 15.04. obvezna je opremljenost auta za zimske uvjete bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema vozila do 3,5 t, do 8 sjedala, su 4 zimske gume s oznakom iMS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, najmanjom dubinom profila 4 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg.

Od 01.11. do 15.04. obvezna zimska oprema je potrebna u Austriji za vrijeme trajanja zimskih uvjeta. Za vozila do 3,5 t zimska oprema podrazumijeva zimske gume s minimalnom dubinom profila 4 mm tj. ljetni pneumatici s takvom dubinom profila i lancima za snijeg na pogonskim kotačima.

U Mađarskoj ne postoji zakonska regulativa za opremljenost auta zimskom opremom iako je za vrijeme obilnih snježnih padalina obvezno korištenje lanaca na gumama.

U Njemačkoj je zimska oprema potrebna za vrijeme zimskih uvjeta vožnje (ugažen snijeg, snijeg na kolniku, snježna poledica). U zimskim uvjetima vožnje vozila moraju biti opremljena s 4 zimske gume najmanje dubine utora od 1,66 mm potrebnih oznaka M+S ili simbolom snježne pahuljice. Lanci su potrebni u ekstremnim zimskim razmjerima.

Dragi naši vozači, želimo vas uputiti u ove važne informacije potrebne za planiranje promjene ljetnih guma u zimske već danas! Ne samo da će značajno povećati Vašu sigurnost na cesti već ćete moći uživati u zvuku vašeg ljubimca u skladu sa zakonom i propisima. Kako bismo vam olakšali proces prelaska s ljetnih na zimske gume, priredili smo sjajnu i pristupačnu ponudu zimskih guma koja je dostupna klikom na LINK. Želimo Vam omogućiti kompletnu i vrhunsku uslugu, stoga smo povrh ove sjajne akcije zimskih guma za vas potpuno besplatno omogućili montažu, balansiranje te postavljanje kao i dodatke tubeless ventile i PVC vrećice. Za sve dodatne upite i nedoumice, dostupni smo Vam na broj telefona +385 (0)31/274-970 ili na email info@gumi-major.hr

Vaš Gumi – Major.