Auto klima blog

Mnogi se vozači iznenade kada uključe klimu, a ona ih ne uspijeva dovoljno rashladiti ili joj treba mnogo vremena da postigne željenu temperaturu u automobilu. Postoji više razloga za ovu situaciju.

Dolaskom ljetnih dana i temperaturama koje mogu dosegnuti i preko 35 stupnjeva, velika većina vozača se tek tada odlučuje na uključivanje auto klime. Nakon zimskih dana i dugog perioda nekorištenja, mnogi se vozači iznenade kada uključe klimu, a ona ih ne uspijeva dovoljno rashladiti. Često auto klimi treba mnogo vremena da postigne željenu temperaturu u automobilu. Postoji više razloga za ove situacije.

Zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora nije dovoljno hladan, pa čak ponekad imamo osjećaj da grije. Ako vam se to događa, možete se obratiti u naš servis u kojem će se ukloniti spomenuti problem.

Najčešći problemi s klimom u automobilu su manjak plina i ulja. Klima uređaj je ostao bez dovoljne količine rashladnog plina i ulja, te ne može normalno funkcionirati i ohladiti kabinu na željenu temperaturu. Mnogi, zapravo ne koriste klimu u automobilu potpuno pravilno. Time mogu stvoriti dodatne troškove zbog češće potrebe za punjenjem i održavanjem klime ili čak njezinim popravkom.

Preporuka je da auto klimu servisirate svake dvije godine. Zašto?
Zato što tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci klima uređaj postane vaš najbolji suputnik.

Rijetki su vozači koji znaju kako funkcionira klima-uređaj u njihovom vozilu, no to i nije toliko važno. Važno je da vozač zna gdje, kada i koliko je bitno redovito ga održavati. Iz iskustva možemo potvrditi da malo ljudi zna kada se i na koji način auto klima servisira.

Savjeti za pravilan rad klime u automobilu

Provjeru klime u automobilu treba obaviti i prije početka ljetnih vrućina kako ne bi došlo do neugodne situacije kada vam je klima najpotrebnija. Imat ćete dovoljno vremena za eventualno uklanjanje nedostataka i servis.

Redovito koristite klima uređaj ako mu želite produžiti vijek trajanja. Koristite ga i na jesen te povremeno i zimi barem jednom tjedno kada su temperature više od pet stupnjeva Celzijusa.

Redovito mijenjanje filtera klime. Proizvođač svakog automobila je predvidio servisni interval zamjene filtera klime na 10.000 do 15.000 kilometara ovisno o modelu automobila.

Dopuna i provjera plina u klima-uređaju. Nedostatak plina se najčešće pokazuje tako što se kompresor pokreće, ali zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora nije hladan kao što smo rekli na početku. Kod nas u servisu možete provjeriti curi li negdje plin i dopuniti ga.

Gumi-Major servis i punjenje klima obavlja na najmodernijem TEXA KONFORT 760R uređaju s potpuno automatskim načinom rada. Po promotivnoj cijeni od 350,00 kn nudimo vam kompletan servis i punjenje auto klime te promjenu ulja, vakuumiranje sustava, rashladno sredstvo i kontrast koji služi kao indikator eventualnog propuštanja.

Novo ulje se dodaje zbog podmazivanja kompresora i ekspanzijskog ventila, zatim se sustav vakuumira i dodaje reciklirano rashladno sredstvo čiju količinu propisuje proizvođač vozila. Eventualno propuštanje pratimo pod UV lampom. Propuštanje se može dogoditi na cjevovodu, kondenzatoru, kompresoru, isparivaču ili nekom drugom spoju.

Ukoliko želite da se tijekom ljetnih mjeseci osjećate ugodno u svom automobilu i sebi i svojoj obitelji omogućite ugodno putovanje, zakažite servis klime kod nas, a naši ljubazni i stručni djelatnici će svaki problem riješiti u najkraćem roku i učiniti svako vaše putovanje bezbrižnim.

Za sve ostale informacije, javite nam se na 031/274-970