Tlak u gumama mnogima nije prioritet i čini se kao mala i nebitna stvar, a većina ljudi ne pronalazi vrijeme za provjeru istog. Međutim, to ima ogroman učinak na sigurnost i učinkovitost vašeg automobila. Mjesečna provjera tlaka u gumama jedan je od najjednostavnijih načina održavanja guma u dobrom stanju, jer im pomaže da se ravnomjerno troše. U nastavku ćete saznati više o tlaku u gumama i njegovoj važnosti za rad vašeg vozila.

Zašto je pravilan pritisak u gumama toliko bitan?

Kada gume imaju pravilan tlak zraka, on pomaže da se ravnomjerno rasporedi težina vozila po cijelom gazećem sloju, osiguravajući tako stabilnost gume i samog vozila. Ako je guma nedovoljno ili previše napuhana, ona nije stabilna, a zaustavljanje, skretanje i rukovanje loše utječu na životni vijek gume. Vremenom će guma pokazati znakove neravnomjernog trošenja. Guma kada nije dovoljno napuhana obično pokazuje habanje na vanjskim rubovima, dok se previše napuhane gume troše u sredini. U oba slučaja, nepravilan tlak zraka znači brže trošenje guma i manji vijek trajanja.

Rizici prekomjernog i nedovoljnog tlaka u gumama

Gume koje su napuhane više nego što je potrebno, savijaju se tijekom kočenja i zavoja, a ne reagiraju tako brzo kao što bi to činile da imaju pravilan tlak zraka. Stoga ćete izgubiti neke prednosti sigurnosti i performansi koje je proizvođač predvidio. Postoji mogućnost da automobil  izgubi dobar kontakt s površinom jer oblik gume postaje deformiran zbog pretjeranog pritiska, smanjujući dodirnu površinu s cestom.

Prenapuhane gume osjetljivije su na oštećenja. Ovakve gume ne reagiraju dobro na uobičajene rizike na cesti, poput rupa.

Pritisak u gumama treba provjeravati uvijek kada su gume hladne.

Gumi Major preporučuje vozačima da provjere tlak u gumama u vozilu barem jednom mjesečno ili u bilo kojem trenutku prije planiranog putovanja. Najbolje je provjeriti tlak kada su vam gume hladne, na primjer, ujutro, prije odlaska na posao. Vožnja generira malo topline, a kao što svi znamo, tijekom ljeta se gume prilično zagrijavaju zbog velike topline asfalta. Svi ti faktori mogu privremeno povećati pritisak u gumama, stoga je najpreciznije očitanje kada su gume u vašem vozilu najhladnije.

A ako ste razmišljali o “kratkom hodu”, ne postoji vizualna provjera pritiska. Gotovo je nemoguće otkriti je li guma previsoka ili premalo napuhana jednostavnim pogledom na nju. Upotrijebite kvalitetan mjerač guma i po potrebi prilagodite tlak na razinu preporučenu od strane vašeg proizvođača automobila, uglavnom se ovakvi podaci pronalaze na unutarnjem rubu vozačevih vrata ili na poklopcu spremnika za gorivo kod većine proizvođača. Ovakve oznake nude i niz važnih informacija o vašim gumama, poput pravilnog tlaka, brzine i opterećenja, veličine guma i još mnogo toga.

Na sve zahtjeve vezane uz vaše auto gume ili felge, odgovorit će stručan tim Gumi-Major servisa.