zimske gume

Svake godine se ponavlja isto pitanje – „trebaju li mi zimske gume i koje odabrati?“. Internet je pun recenzija no znate li na što sve trebate misliti kada birate gume za svoj auto?

Zimske gume ćete prepoznati po M+S oznaci. Tu oznaku (Mud + Snow) policija provjerava kada provodi akcije sigurnosti na cestama. Zimske gume  pružaju optimalni grip po dubokom snijegu i ekstremno niskim temperaturama. Ispod 7°C smanjuju put kočenja na mokrom za prosječno 10% te čak 20% na snijegu. Razlog tome je njihov profil te materijali iz kojih su proizvedeni. Drugačiji, širi i dublji profil u odnosu na ostale gume, odvodi snijeg i bljuzgu na optimalan način te tako osigurava maksimalnu sigurnost. Za razliku od ljetnih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama.

akvaplaning

Zimske gume su konstruirane tako da efikasno odvode vodu s puta i tako smanju rizik od akvaplaninga. Do akvaplaninga dolazi kad se ne može ukloniti voda između pneumatika i površine ceste. Voda se nakuplja ispred pneumatika sve dok tlak vode ne postane veći od tlaka u pneumaticima uslijed čega pneumatici gube kontakt s površinom ceste. Ovaj gubitak prijanjanja na tlo uzrokuje proklizavanje kotača i onemogućava reagiranje upravljača, kočnica ili ubrzavanje. Kao rezultat toga, vozilo počinje gubiti kontrolu, proklizavati ili se okretati.

Cijena zimskih guma ne reflektira samo kvalitetu nego i dugotrajnost. Česta je zabluda kako gume nemaju rok trajanja. To nije točno, rok trajanja se definira stupnjem istrošenosti koji vodi do gubitka elastičnosti. Takvo stanje guma u konačnici utječe na put kočenja.

Druga zabluda koju vozači imaju je ta kako zimske gume mogu koristiti cijelu godinu. Zimske gume i univerzalne gume nisu ista stvar. Zimskim gumama performanse naglo padaju pri visokim temperaturama jer u njihovoj mikrostrukturi dolazi do taljenja. Univerzalne gume koje se mogu koristiti cijelu godinu nisu preporučljive jer nisu sigurne kao i zimske. One su dizajnirane kao gume koje će se dobro ponašati i ljeti i zimi što je nemoguće na našem podneblju gdje zimi temperatura pada ispod 0°C, a ljeti se penje na preko 30°C. Na testovima sigurnosti ne pokazuju dobre rezultate te su u većini slučajeva skuplje od paketa zimskih i ljetnih guma s montažom i demontažom.

Vaša sigurnost nam je na prvom mjestu. Zbog toga Vas želimo informirati o sigurnosti i načinima na koje se možete zaštititi od zimskih uvjeta. Povodom toga priredili smo najbolju ponudu zimskih guma koje možete pronaći ovdje. Kako bismo se pobrinuli i za Vaš džep, osim niskih cijena guma omogućili smo gratis uslugu montaže, balansiranja te postavljanja kao i dodatke tubeless ventile i PVC vrećice. Osigurajte najbolju kvalitetu, uslugu te akcijske cijene za svoje vozilo već danas te nas kontaktirajte na broj telefona +385 (0)31/274-970 ili na email info@gumi-major.hr

Vaš Gumi – Major.