autosjedalice

Tijekom vožnje dužni smo pobrinuti se kako za vlastitu, tako i za sigurnost svih suvozača, posebice djece. Jedan od načina prevencije i povećanja sigurnosti su pojasevi koje po zakonima RH morate imati zavezane. Za djecu pojasevi nisu dostatni, dapače, vezanjem manje djece može se dogoditi da dijete ispod pojasa isklizne te zadobije teške ozljede. U tu su svrhu konstruirane dječje sjedalice kako bi, ovisno o stupnju razvoja djeteta, pružile optimalnu zaštitu i udobnost u vozilu. Kod montaže autosjedalica morate pripaziti kako na položaj same sjedalice tako i na položaj djeteta.

Nedavno je Hrvatski autoklub objavio rezultate tradicionalnog testiranja autosjedalica na kojemu su ove godine sudjelovale i sjedalice za stariju djecu. U testiranju su se proučavali elementi sigurnosti, udobnosti, jednostavnosti korištenja te u konačnici količina štetnih materijala korištena pri izradi sjedalica. Na testiranju čak četiri autosjedalice nisu zadovoljile sigurnosne uvjete dok su se dvije, po spomenutim kriterijima, pokazale kao najbolje od najboljih.

Kao najbolje pokazale su se sjedalice Britax Römer proizvođača, čiji proizvodi Baby-Safe 2 i-Size i Britax Römer Swingfix i-Size pružaju maksimalnu zaštitu. Baby-Safe 2 i-Size namijenjen je djeci visine 40 do 82 centimetra tj. do otprilike godinu i pol dana starosti. Po uputama se sjedalica namješta u smjeru suprotnom od smjera vožnje te nudi vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, a izvrsno se može namjestiti i pojas kojim ćete vezati dijete prilikom stavljanja u sjedalicu.

Swingfix i-Size istog proizvođača nudi izuzetnu sigurnost, dobro namještanje pojasa, ali i stabilnost sjedalice prilikom njezina namještanja na sjedalo automobila. Zanimljivo, spomenuta dva Britax Römerova proizvoda jedine su dvije autosjedalice s dva plusa i vrlo dobrom sigurnosnom ocjenom.

Po pitanju kriterija sigurnosti, Concord Ultimax i-Size za djecu od 40 do 105 centimetra ili do otprilike 4 godine i Giordani Evolution Isofix, pokazali su se kao najgore rješenje. Loš rezultat po pitanju sigurnosti doveo je do ukupnog pada na testiranju. Kod oba proizvoda kritičan je izuzetno visok rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru. Nažalost, to nisu i jedini njihovi nedostatci, ali su svakako oni koji će prevagnuti s obzirom da predstavljaju najveću opasnost za vaše dijete.

Što se jednostavnosti korištenja tiče, svojom kvalitetom izdvojila su se dva proizvoda, Bébé Confort Rock + Family Fix One i-Size i Maxi-Cosi Rock + Family One i-Size. Ove sjedalice karakterizira postavljanje na ISOFIX bazu stoga ćete oko njihovog postavljanja imati najmanje problema. Minimalan je rizik pogrešne montaže, postavljanje je brzo i lako, a proizvod dolazi s jednostavnim uputama i upozorenjima. Dodatne kvalitete navedenih proizvoda su lako zakopčavanje pojasa te njihova težina. Sjedalice su izuzetno lagane stoga nema problema oko premještanja istih unutar ili izvan automobile. Obje su sjedalice namijenjene novorođenčadi od 45 do 75 centimetra visine, odnosno do otprilike djetetovih godinu dana, a to znači i da ih treba postaviti u smjeru suprotnom od smjera vožnje.

Kad je pak riječ o udobnosti, sjedalica Britax Römer Trifix2 i-Size nameće se kao najbolja s najvišom ocjenu. Ova sjedalica namijenjena je djeci od 76 do 105 centimetra visine, odnosno od 15 mjeseci pa do 4 godine starosti. Namješta se u smjeru vožnje, a u toj će se dječjoj auto sjedalici vaš mališan osjećati najbolje jer je oslonac za noge vrlo dobar, podstava je ispunjena izvrsnim i mekim materijalima, a položaj sjedenja je idealan. Dodatan plus ove sjedalice je i činjenica kako zauzima jako malo prostora u autu bez da narušava djetetovu udobnost

Kao posljednji kriterij navedena je količina štetnih materijala upotrijebljenih pri izradi auto sjedalice. U najvećem broju slučajeva proizvodi su ovdje dobivali maksimalne ocjene, što znači da je kontaminacija uglavnom vrlo niska, odnosno štetnih sastojaka ili potpuno nema ili su u minimalnim količinama. Nažalost, pronašla su se dva negativca s neprolaznim ocjenama. Kod sjedalica Avionaut Ultralite + IQ base (djeca od 45 do 86 centimetara ili do godine i pol dana) i Jané Gravity (od 40 do 105 centimetra ili do otprilike 4 godine) kontaminacija je visoka, a štetnih sastojaka mnogo i zbog toga se te dvije sjedalice ne trebaju koristiti i poželjno ih je izbjegavati.