Auto optika, centriranje trapa ili ovjesa, 3D auto geometrija, optika kotača, geometrija kotača… Mnoge su kombinacije naziva, a sve označavaju isto: položaj kotača. Radi se o nekoliko zahtjeva koje kotači moraju zadovoljavati da bi vožnja cestom bila ispravna i sigurna. Nažalost, puno ljudi zanemaruje ovaj problem na vozilu i centriraju trap tek onda kad je kasno, odnosno kad primijete nepravilno trošenje guma.

Problemi s optikom trapa nastaju s vremenom i to ne može izbjeći niti jedan automobil. Geometrija kotača može se poremetiti vožnjom po lošim cestama, parkiranjem po uzdignutim pješačkim stazama, prilikom udarca u kolnik ili naleta na rupu u cesti. U prometnim nesrećama također dolazi do pomjeranja trapa.

Istrošenost i deformacija elemenata ovjesa opasna je za vašu sigurnost na cesti

Deformacija elemenata ovjesa uzrokuje zanošenje automobila u jednu stranu, proklizavanje automobila u zavojima, povećava zaustavni put prilikom kočenja na cesti. Sve to može dovesti do prometne nesreće.

Osim što je narušena i vaša sigurnost i upravljivost automobilom, gume se nepravilno i znatnije troše, smanjuje im se vijek trajanja, smanjuju im se performanse, a trošite i više goriva, što ćete u konačnici sve osjetiti po džepu.

Kada je potrebno raditi centriranje trapa?

– ako primijetite neravnomjerno ili nepravilno trošenje pneumatika

– poslije bilo kakve zamjene dijelova oslanjanja na trapu (amortizeri, krajevi spona, kugli i sl.)

– poslije naleta na veću rupu na cesti ili rubnika kolnika

– nakon prometne nesreće

– ako upravljač ne stoji ravno

– ako vozilo vuče u jednu stranu

Što prilikom centriranja, odnosno podešavanja optike trapa, radimo za vas?

U našem se servisu pomoću preciznih laserskih instrumenata i kamera uzimaju mjere na vozilu kako bi se kasnije usporedile s tvorničkim postavkama automobila.

Provjeru vrši suvremena 3D kamera koja snima i bilježi raspon, nagib i zatur kotača. Ta se tri elementa istovremeno podešavaju i jednako su bitna za sigurnost, a utječu i na potrošnju goriva.

Zatim slijedi postavljanje meta na kotače, nakon čega se putem posebnih kamera bilježe podaci o položaju ovjesa. Preuzeti se podaci unose u računalni program, koji ih uspoređuje s tvorničkim zadanim parametrima za svako vozilo posebno. Slijedi skeniranje kotača, mjerenje uglova kotača, položaj upravljača te podešavanje trapa.

Vulkanizerski servis Gumi-Major d.o.o. odnedavno je postao ponosni vlasnik uređaja za najsuvremeniju geometriju kotača na tržištu!

Stručnjaci preporučuju barem jednom godišnje napraviti provjeru stanja podvozja i po potrebi izvršiti kvalitetna podešavanja, a preporuka je da se geometrija kotača ili auto-optika napravi pri svakom zahvatu na upravljačkom mehanizmu ili elementima ovjesa, posebice na vozilima koja su doživjela neko značajnije oštećenje.

Provjera kompletnog ovjesa vozila u samo 60 sekundi s Quick Check Comp controlom (usluga brze kontrole) za sve naše kupce potpuno je besplatna!

Ukoliko se odlučite na kupnju bilo kojeg asortimana guma/naplataka u našem servisu, ostvarujete 20% popusta za OPTIKU na vašem vozilu po važećem cjeniku. Popust se obračunava i vrijedi isključivo uz kupljeni proizvod (guma/naplatak).

Cilj nam je da svakom gumom, koju kupite kod nas, odvozite onoliki broj km koliko proizvođač garantira te da, naravno, budete sigurni na cesti i u prometu!