vulkanizacija

Svake godine idete na izmjenu guma kod vulkanizera, možda koristite i hotel za gume ili idete na auto optiku. No znate li što je proces vulkanizacije po kojem su vulkanizeri i dobili ime?

Vulkanizacija je kemijsko-tehnički proces kojeg je 1839. razvio Charles Goodyear. Ona označava pretvaranje kaučuka pod utjecajem pritiska i temperature u gumu koja postaje otporna na kemijske i atmosferske utjecaje te mehanička naprezanja. Vulkanizirana guma se koristi u izradi puno različitih proizvoda, uključujući đonove na cipelama, vrtnih crijeva, pokretnih traka u tvornicama i sl.

Povijesni spisi pokazuju kako je Goodyear pet godina prije razvitka vulkanizacije, proučavao rad dvojice kemičara – Nathaniela Haywarda i Friedricha Ludersdorfa koji su tretirali kaučuk sa sumporom i na njihovom radu bazirao svoja istraživanja. No i uz pomoć kemičara, Goodyear nije prvi patentirao vulkanizaciju, preduhitrio ga je Thomas Hancock – inženjer iz Velike Britanije i to za 3 tjedna.

U autobiografiji Gum-Elastica, Goodyear navodi kako je on inspirirao Haywarda i Ludersdorfa na istraživanje kaučuka te kako su pokazivali puno otpora prema vulkanizaciji u početku. Bojali su se kako će zagrijavanjem guma izgubiti sva svoja svojstva i raspast se. No Goodyearovo otkriće ubrzo je revolucioniziralo svijet guma. Gume se više nisu krpale kožom, bile su izdržljivije i trajale su puno duže. Postupkom vulkanizacije gume se krpaju i danas, pod uvjetom da nisu presječene žice unutar pneumatika.

Sam Charles Goodyear je nažalost iskusio sudbinu mnogih inovatora – umro je u siromaštvu. Tek je njegova obitelj, koristeći patent za vulkanizaciju, uspjela izaći iz siromaštva i kasnije izgraditi kompaniju koju znamo danas.

Proces vulkanizacije dobio je ime po Vulkanu – rimskom bogu požara i vatre. Zbog toga ni ne čudi da se proces vulkanizacije izvodi na temperaturi od 130 do 150°C

Prednosti vulkanizirane gume su: rastezljivost, izdržljivost, ne upija vodu, otporna je na oksidaciju i ogrebotine, bolji je električni izolator, otpornija je na masti i otapala te visoke i niske temperature. Vulkanizacija guma ne utječe na mogućnosti recikliranja, jer osim mjesta za odlaganje guma, postoje i sigurni načini recikliranja kojim se stare gume pretvaraju u gorivo.

Vaš Gumi – Major.